Britse korthaar

De Britse korthaar

Oorsprong

De Britse korthaar werd aan het eind van de 19de eeuw in Engeland gefokt vanwege zijn specifieke kleur en tekening in de vacht. Door het kruisen met Persen kreeg het ras meer lichaamsvolume en een grotere kop. In korte tijd heeft de Britse korthaar zich ontwikkeld tot een populaire raskat. Vroeger kende men vrijwel enkel de blauwe en andere effen gekleurde katten of tabbykatten. Tegenwoordig zijn er Britse kortharen in vele verschillende kleuren zoals oa de colorpoint, chocolate, lilac, chincilla, cinamon, mink, shadded silver, tabby en golden. Deze ontwikkeling is dus zeker nog niet tot stilstand gekomen.

Karakter

Het zijn zeer aanhankelijke, verdraagzame en vriendelijke poezen met een aangenaam humeur. Ze liggen graag bij jouw en tegen je aan, maar niet noodzakelijk op de schoot. Langharige Britten zijn net zo speels als andere katten tot op een leeftijd van één tot twee jaar, daarna worden de meesten onder hen wat minder actief. Ze zijn speels, maar niet wild en zullen niet luidruchtig om aandacht vragen. Ze kunnen een lange tijd liggen genieten en observeren maar vragen op tijd en stond een moment van je aandacht, wat speeltijd en vooral knuffelmomenten. Ze hebben een zacht karakter en hebben een groot aanpassingsvermogen. Zijn er toch zaken waarmee ze het niet eens zijn, dan zullen ze dit beslist laten merken. Britse kortharen zijn doorgaans goed in de omgang met andere katten, honden en kinderen.

Verzorging

De Britse korthaar heeft een dichte ingeplante, korte vacht die stevig aanvoelt en veerkrachtig is. Door de dikte en dichtheid van de vacht ligt hij niet glad tegen het lichaam aan, maar staat er een beetje van af. Een wekelijkse kambeurt in voldoende om de vacht in optimale conditie te houden. In de ruiperiode kan het noodzakelijk zijn om de vacht 2 à 3 maal per week te borstelen. Oogjes kunnen regelmatig gereinigd worden met een vochtig doekje. Oren maak je enkel schoon als het echt nodig is, en dan nog enkel met een oorcleaner die speciaal gemaakt werd voor katten. Je moet dit eerst in het oor masseren en daarna met een tissue oppervlakkig verwijderen. Nagels kunnen geknipt worden indien nodig, maar dan enkel de puntjes. Zorg ook voor voldoende speeltjes en krabpalen, dan kunnen ze hun energie kwijt op een gezonde manier.